• Novinky

            • 28. medzinárodný online veľtrh cvičných firiem

            • Máme TOP 1 a 2

               

              Dňa 22. – 23. 03. 2023 sa uskutočnil 28. MVCF online Praha 2023. Už tradične ho organizuje OA, Heroldovy sady, Praha. Veľtrhu sa zúčastnilo 52 cvičných firiem z Belgicka, Bulharska,  Francúzska, Luxemburska, Rakúska, Rumunska, Talianska, Čiech a Slovenska. Našu školu reprezentovali CF ComFur nábytok, výroba a predaj multifunkčného nábytku (IV.B) a CF Slnovrat, výroba medu a včelích produktov (III.B).

              CF na veľtrhu medzi sebou obchodovali v prostredí hry GatherTown. Pripravili webové stránky s funkčnými e-shopmi, súťažné materiály, ako produktové katalógy, elektronické prezentácie, reklamné spoty, obchodné letáky. Zástupcovia firiem sa zúčastnili súťaže 90 sekúnd vo výťahu. Žiaci počas obchodovania využívali vedomosti z rôznych predmetov (SJL, ANJ, ADK, INF, UCT, POE). 

              Veľké uznanie za aktívnu prácu patrí členom reprezentačných tímov, ako aj ďalším členom CF, ktorí neboli veľtrhu priamo účastní, ale svojou prácou prispeli k úspešnému pôsobeniu CF na tomto podujatí.

              Umiestnenie CF ComFur nábytok:

              Súťaž o najlepší katalóg – 1. miesto

              Súťaž o najlepšiu prezentáciu – 3. miesto

              Súťaž o najlepší reklamný spot – 3. miesto

              90 sekúnd vo výťahu – 3. miesto

              Súťaž o najlepší obchodný leták – 13. miesto

              Najlepšia firma veľtrhu - 1. miesto

              Umiestnenie CF Včelia farma Slnovrat:

              Súťaž o najlepší katalóg – 5. miesto

              Súťaž o najlepšiu prezentáciu – 1. miesto

              Súťaž o najlepší reklamný spot – 4. miesto

              Súťaž o najlepší obchodný leták –3. miesto

              90 sekúnd vo výťahu – 6. miesto

              Najlepšia firma veľtrhu 2. miesto

               

              K úžasným výsledkom žiakom našich cvičných firiem blahoželáme.

            • Kellnerova Poloma

            • Marec nie je len mesiacom knihy, ale pre milovníkov „pekného slova“ aj znamením, že sa koná súťaž Kellnerova Poloma. Naši žiaci sa tejto súťaže zúčastnili po prvýkrát, ale hneď aj veľmi úspešne. V kategórii stredné školy – próza sa na 1. mieste umiestnil Adrián Ruman a 3. miesto si odniesla Simona Koršalová. V kategórii stredné školy poézia si 2. miesto odniesla Alexandra Lojková a 3. miesto Barbara Podracká. Odchádzali sme nielen s dobrým pocitom, knižnou odmenou, ale aj s pochvalou od poroty.

              Tešíme sa na ďalšie recitačné úspechy a srdečne blahoželáme ☺.

            • Olympiáda Mladý účtovník

            • Olympiáda Mladý účtovník, ktorej organizátorom na celoslovenskej úrovni je spoločnosť KROS a. s. v spolupráci so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov bude mať v tomto roku jubilejný 25. ročník.  Cieľom školského  kola, ktoré sa konalo 27. 02. 2023, bolo dať príležitosť žiakom, ktorí majú o účtovníctvo záujem preukázať nielen teoretické vedomosti, ale i zručnosti spracovať účtovné údaje v účtovnom softvéri Omega. Výhercovia školského kola, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach budú reprezentovať našu školu v 1. online, celoslovenskom kole Olympiády MÚ. Sú to:

              1. Marc Milian  
              2. Alexander Parada
              3. Soňa Revajová

              Držme im palce!

            • Olympiáda Mladý informatik

            • V dňoch 22.2.2023 a 9.3.2023 sa uskutočnila Olympiáda „Mladých informatikov“ pre žiakov 8. a 9. ročníka základných škôl. Zúčastnili sa jej žiaci so základných škôl z Rožňavy z Ulice Pionierov, Zlatej  a akademika Juraja Hronca. Súťaž prebiehala v dvoch kolách.

               

              1. kolo- 22.2.2023

              1. časť – Vedomostný test z oblasti internetu

              2. časť – Kreslenie podľa predlohy

              3. časť – Hry pre budúcich programátorov

               

              2. kolo- 9.3.2023

              1. časť – Vytvorenie letáku podľa predlohy v programe Word

              2. časť – Vytvorenie tabuľky a grafov v programe Excel

               

              Žiaci si  zmerali vedomosti v teste z oblasti Internetu a zvládli neľahké zadania v skicári, programovaní, Worde a Exceli. Po absolvovaní obidvoch kôl sa súťaž vyhodnotila a prvé miesta obsadili:

              1. miesto – Dávid Szomolai ZŠ Zlatá

              2. miesto – Tomáš Schomtzer ZŠ Zlatá

              3. miesto – Jozef Hriňák ZŠ Pionierov

               

              Víťazom blahoželáme a ostatným ďakujeme za účasť a tešíme sa na ďalší ročník.

            • Okresné kolo vo volejbale zmiešaných družstiev

            • Dňa 22. februára  2023 sa družstvo chlapcov a dievčat našej školy zúčastnilo okresného kola  vo volejbale zmiešaných družstiev. Naše družstvo obsadilo 3. miesto. Všetkým zúčastneným ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            • Školské kolo SOČ

            • Ako každý rok, aj tento všetci žiaci tretieho ročníka vypracovali prácu SOČ na ľubovoľnú tému. Do školského kola, ktoré sa uskutočnilo 20. 02. 2023, sa prebojovalo 7 prác. Všetci žiaci úspešne a pútavo obhájili svoju prácu. Témy boli veľmi zaujímavé a aktuálne. Z každého odboru však môžu postúpiť iba 2 práce, preto z odboru 15 Ekonomika a riadenie, kde boli až 3 práce, jedna z nich, práca Martiny Vojtkovej – Mládež a financie, nepostupuje. Všetky ostatné práce (6) postupujú v štyroch odboroch do krajského kola, ktoré sa uskutoční 31. 03. 2023 v SOŠ dopravnej v Košiciach.

              Tereza Lučková – Fast fashion 05

              Gabriela Hrková – Záhada mystery shoppingu 15

              Viktória Slivková – Homeschooling 17

              Norbert Šimko – Hudba je môj život 16

              Martina Chnapková – Poruchy spánku 17

              Veronika Červenáková – Ako zostať bohatý v ťažkých časoch 15

            • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 24. 2. 2023 sa v našej škole konala recitačná súťaž Hviezdoslavov Kubín. Piatkové dopoludnie patrilo recitátorom, ktorí sa rozhodli zmerať si sily v dvoch kategóriách. V umeleckom prednese prózy súťažili 4 žiaci, poéziu si zvolilo 6 žiakov. Takto sa im darilo.

               

              PRÓZA

              1. miesto: Adrián Ruman

              2. miesto: Simona Koršalová

              3. miesto: Gabriela Cangárová

               

              POÉZIA

              1. miesto: Ema Tóthová

              2. miesto: Barbara Podracká a Alexandra Lojková

              3. miesto: Kvetoslava Mohyláková

               

              Víťazi jednotlivých kategórií postupujú do okresného kola súťaže Hviezdoslavov Kubín. Najlepší recitátori nás budú reprezentovať aj na  súťaži Kellnerova Poloma.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme  a najlepším držíme  palce v ďalších súťažiach.

               

            • 14. kontraktačný deň cvičných firiem na OA Poprad

            • OA Poprad organizovala  15. 02. 2023 kontraktačný deň cvičných firiem. Na chodbách tejto školy prezentovalo svoju činnosť 12 cvičných firiem zo Slovenska.  Medzi  nimi aj naša CF Včelia farma Slnovrat, ktorú vzorne reprezentovali  Gabriela Hrková, Tamara Klimentová, Viktória Slivková a Alexander Parada.  Súťažilo sa v 4 kategóriách: najkrajší výstavný stánok, najlepší manažérsky tím, najzaujímavejší katalóg, najpútavejšia elektronická prezentácia. Žiaci CF Slnovrat si pripravili stánok, dvojjazyčný katalóg, prezentáciu a prezentovanie a množstvo marketingových materiálov.

              Poďakovanie a ocenenie výsledkov práce patrí všetkým  členom CF. Aj tým, ktorí neboli priamo na kontraktačnom dni, ale svojou prácou prispeli k úspešnému pôsobeniu našej CF Slnovrat, zvlášť   Veronike  Červenákovej  a MartinkeChnapkovej.

               

              Umiestnenie CF Včelia farma Slnovrat:

              Kategória Najlepší manažérsky tím – 2. miesto

              Kategória Najlepšia elektronická prezentácia – 2. miesto

               

              Srdečne blahoželáme 😊

            • Lyžiarsky výcvik

            • „Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku“, si určite povedalo aspoň pár žiakov, ktorí sa s odvahou pustili do zdolávania zasnežených kopcov v SKI Telgárt počas lyžiarskeho výcviku.

              13. február – pondelok – sa niesol v znamení veľkých očakávaní a veľkého nadšenia, keď sa pre žiakov Obchodnej akadémie v Rožňave začal lyžiarsky výcvik. Pre mnohých našich žiakov, veľkých nadšencov a obdivovateľov lyžovania, to bol príjemný týždeň, kedy mohli predviesť a zdokonaliť svoje zručnosti a dostatočne sa vyšantiť na snehu. Pre pár jednotlivcov to bolo o prekonaní vlastného strachu a hľadaní odvahy, kde hlavným cieľom bolo bezpečne zísť z kopca a neublížiť sebe a nikomu inému. Musíme však povedať, že všetci tú hľadanú odvahu našli a prekonali samých seba, čo bol veľký úspech nielen pre nich samých, ale aj pre ich inštruktorov. Piatok, posledný deň výcviku, sa niesol v znamení lyžiarskej súťaže. Každá súťaž by mala mať svojho víťaza, ale v tej našej, boli víťazmi všetci!

            • Beseda s finančným poradcom

            • Dňa 13. 02. 2023 sa žiaci IV.B triedy zúčastnili besedy s finančným poradcom, ktorým bol okresný vedúci pre OVB  p. Ľuboš Čapo. Jeho zaujímavá prednáška priniesla informácie o inštitúcii, ktorú zastupuje, o finančnom trhu, životnom a neživotnom poistení. Žiaci sa aktívne zapájali do diskusie a pýtali sa na konkrétne životné situácie, napr. na poistenie nehnuteľností, domácnosti, auta, cestovné poistenie ... Počas prednášky sme sa dozvedeli aj o poistení zodpovednosti pri výkone povolania, pri výkone živnosti, o poistení výrobnej/obchodnej prevádzky, aké je to SMART poistenie ap.

              Beseda sa konala v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave vďaka p. Ing. Kataríne Ujháziovej. Ďakujeme za pozvanie do knižnice a za inšpiratívnu besedu.

            • online Deň otvorených dverí

            •  Milé dievčatá, milí chlapci, vážení rodičia!  

                

              Obchodná akadémia, Akademika Hronca 8, Rožňava pripravila pre Vás online Deň otvorených dverí, ktorého sa môžete zúčastniť  dňa 09. 02. 2023 (štvrtok) o 16.00 h kliknutím na odkaz:  

                

              https://meet.google.com/vyf-ogyp-rzh 

               

              DOD je určený pre rodičov a žiakov ôsmeho a deviateho ročníka ZŠ, ktorí majú záujem o štúdium v študijných odboroch obchodná akadémia a obchodná akadémia – bilingválne štúdium v anglickom jazyku.   

              Vítaní budú aj rodičia a žiaci, ktorí sa o výbere strednej školy ešte len rozhodujú.    

              Neváhajte, po prihlásení sa dozviete odpovede na všetky Vaše otázky a prejdete virtuálnou prehliadkou školy.  

              Tešíme sa na Vašu účasť J

            • Krajské kolo 57. ročníka súťaže v spracovaní informácií na počítači

            • V stredu 8. februára 2023 16 žiakov našej školy súťažilo v  krajskom kole SIP v Obchodnej akadémii Watsonova 61 v Košiciach. V odpise textu 2. miesto obsadil Martin Andráš výkonom 341,5 č. ú./min. V úprave textu na počítači 1. miesto obsadil Martin Dianiška, 2. miesto Dominika Tóbisová a 3. miesto Mariana Tomiová.  V disciplíne Wordprocessing  sa na 2. mieste umiestnila Martina Černická a na 3. mieste Tímea Kissimonová.

              Všetci účastníci boli úspešní a ôsmi žiaci sa zúčastnia aj celoštátneho kola, ktoré sa bude konať  21. – 23. marca 2023 v Seredi.

              Účastníkom blahoželáme k dosiahnutým výsledkom a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            • Krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku

            • Áno, čítate dobre . Prinášame informáciu o úspechu nášho žiaka V.A triedy Marca Miliana, ktorý seba a našu školu reprezentoval v Olympiáde vo francúzskom jazyku. Napriek tomu, že sa tento cudzí jazyk v našej škole nevyučuje, Marc, ako samouk, sa dňa 6. februára 2023 zúčastnil na krajskom kole Olympiády vo francúzskom jazyku v Košiciach.

              V kategórii 2A obsadil 1. miesto a postupuje do celoštátneho kola olympiády.

              Ku krásnemu úspechu Marcovi srdečne blahoželáme .

            • ZAV Zvolen 2023

            • ZAV Zvolen 2023 - on-line súťaž v odpise  textov 25 jednominútoviek, 10-minútový odpis s penalizáciou 50 a ďalší odpis s penalizáciu 100. Súťaže sa zúčastnilo 297 žiakov z 21 škôl prevažne obchodných akadémií SR. Našu školu reprezentovalo 13 žiakov. V súťaží družstiev obsadili 5. miesto, víťazom sa stalo družstvo OA Senica. 

              Všetkým našim účastníkom blahoželáme k výkonom, ďakujeme za reprezentáciu školy a v ďalšej súťaži na krajskom kole SIP 8. februára 2023 v Košiciach im držíme palce.

            • Život je Pes – Pes je Život

            • V predvianočnom čase žiaci I. A triedy nezabudli na našich „havkajúcich a mňaukajúcich priateľov“ a v rámci školskej akcie Vianočné trhy usporiadali zbierku pre OZ Život je Pes v Rožňave. Napiekli chutné koláčiky, uvarili teplý čaj, vyrobili vianočné ozdoby a dokonca ponúkali aj vrúcne objatia – celý výťažok venovali OZ Život je Pes. A aby toho nebolo málo, pripojili sa k nim aj ďalšie triedy III. A a III. B, ktoré taktiež nezištne darovali svoj výťažok z vianočných trhov pre havkáčov a mňaukáčov v útulku.

              Ďakujeme všetkým, ktorí ochotne prispeli a zabezpečili deky, matrace, postroje, granule, pamlsky pre štvornohých kamarátov.

            • Vianočné trhy

            • Vianočné trhy

               

              Posledný školský deň v tomto kalendárnom roku sa niesol v duchu vianočných sviatkov... Členovia školského parlamentu v spolupráci s učiteľmi a vedením školy zorganizovali Vianočné trhy obchodnej akadémie. Stromčeky, voňavé koláčiky, darčeky a sviatočná nálada priniesli čaro Vianoc medzi všetkých nás, žiakov a zamestnancov školy. Spolu s nami si predvianočnú atmosféru vychutnávali aj klienti z domova sociálnych služieb Jasanima, ktorí prijali naše pozvanie. Veríme, že sa medzi nami cítili dobre a odniesli si od nás milé spomienky a zážitky.

              Nech čaro Vianoc má tú moc a nadýcha lásku, radosť, pokoj a šťastie do našej školy každú noc,                    nech každý prežitý školský deň, je pre nás úspešný a krásny len :-)

            • XV. ročník Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            • XV. ročníka Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa zúčastnilo 15 žiakov našej školy. Súťažili v 2 kategóriách A a B. Kategória A je určená pre žiakov 3. – 5. ročníka, kde sa prihlásili 3 žiaci. Kategória B je určená pre žiakov 1. – 3. ročníka (v prípade 5-ročného štúdia), kde sa prihlásili 12 súťažiaci.

              Súťaž pozostávala z online testu, kde žiaci odpovedali na otázky jednak vyplývajúce z textu a zároveň aj na vedomostné otázky. V druhej časti súťaže bolo úlohou žiakov pretransformovať text na zadanú tému, pričom každá kategória mala iné zadanie. V tejto časti porota hodnotila dodržanie žánru, výstižnosť, originalitu, jazykovú zložku a pravopis. Tretia časť súťaže pozostávala z vytvorenia a prednesenia rečníckeho prejavu na danú tému, kde sa hodnotila výstavba prejavu, prednes, dodržanie prozódie a celkový dojem.

              Po zrátaní bodov z jednotlivých častí sa víťazkou v kategórii A stala Veronika Červenáková žiačka III. B a v kategórii B Paulína Bernárová žiačka II. A BOA.

              Všetkým súťažiacim ďakujeme a víťazkám srdečne blahoželáme.

            • MIKULÁŠ 2022

            • V decembri nás každoročne čaká mnoho zábavných a zaujímavých dní, lebo sa blížia najkrajšie sviatky roka.

              No ešte kým prídu Vianoce, oslavujeme už tradične aj v našej škole Mikuláša.

              Žiaci všetkých tried sa posnažili a vyzdobili triedy do krásnych vianočných farieb a aj oni sa poobliekali do mikulášsko - anjelsko - čertovských outfitov.

              Bola to veru veľká zábava a ujo Mikuláš nadelil žiakom a aj učiteľom sladké odmeny.